Uitgestorven – West Nederland (Holland)

Inleiding

In het Westen van Nederland met de provincies Noord- en Zuid Holland zijn natuurlijk diverse takken (klein en groot) vanuit de bekende stambomen geweest. Daarbuiten zijn in Noord Holland voornamelijk kleine takjes en losse gegevens gevonden. In Zuid Holland is veel meer en ook oudere informatie gevonden. Daar zijn meerdere takken van een behoorlijke omvang geweest (met name omgeving Rotterdam).

Er zijn vele en diverse meldingen en referenties gevonden in alle mogelijke archieven van mensen met de naam Van Dorsten (of naam varianten). En naast het gebruik als familienaam was het ook regelmatig de herkomstplaats van de personen omdat Dorsten tot in de 17e eeuw een belangrijke Hanzestad was al vanaf de 13e eeuw en ook sterk op de Nederlanden gericht was.

Noord Holland

In deze provincie zijn diverse kleine takken vooral in de 17e eeuw die bijna allemaal na één of twee generaties ophouden te bestaan (geen naamhouder of wellicht het gebruik van een andere naam). Veruit het meeste is in Amsterdam, maar er zijn ook nog wat meldingen daarbuiten.

Amsterdam
In de grootste stad (sinds de 16e eeuw) en hoofdstad van Nederland zijn uiteraard vele vermeldingen. Tot medio 17e eeuw waren dit veel poorters en mensen die waarschijnlijk ook echt van de plaats Dorsten kwamen. Daarnaast vele losse niet te relateren meldingen en takken van de meeste andere bekende stambomen. Een paar kleine takken zijn nog wel interessant en bekend.
Begin 17e eeuw was er een bekende dichter / schrijver Joost Krijnen die door onderzoekers nog wel eens gekoppeld werd aan de Dordrecht stamboom. Nadere analyse leert echter dat deze afkomstig is van Poorter Joost die in 1549 van Dorsten naar Amsterdam komt. Zoon Krijn was boekhandelaar met een zoon Joost (de dichter) en Balthazar (boekhandelaar). Deze take eindigt in de 17e eeuw. Een andere interessante tak is van Rutger Jans (meestal Van Dorssen), die in 1602 in Amsterdam trouwt, daarvoor al in 1585 in Leiden was getrouwd en wellicht ook dezelfde als degene die in 1584 in Rotterdam trouwt. Er zijn in die periode ook twee poorters met die naam (Leiden 1584, brouwer uit Zwolle; Amsterdam 1568). Hij is waarschijnlijk de hoefsmid in het leger die in 1611 in Brabant wordt genoemd. Ook deze tak loopt dood in de 17e eeuw.

Overige
In Haarlem was een Pieter van Dorsen en Leendert Janssen van Dorsen beide rond 1700 met de nodige geboortes en gebeurtenissen interessant, lijken gerelateerd aan de Vreeland stamboom. Tevens een Frans van Dorsten, lijkt de voorvader van Frans in Oijen. Daarnaast zijn er nog de nodige losse meldingen in Enkhuizen en Alkmaar.

Zuid Holland

De provincie Zuid Holland kent diverse nog voort bestaande en uitgestorven stambomen en daarnaast ook nog diverse kleine takken en veel losse vermeldingen reeds vanaf eind 14e eeuw! De belangrijkste stammen en takken zijn gevonden in Rotterdam en Leiden, maar daarnaast is ook daarbuiten nog het nodige gevonden en is er de bekende stamboom van Dordrecht geweest.

Rotterdam
In Rotterdam zijn er twee stammen geweest. De ene stam begon met schoolmeester Jan die ontslagen wordt in Hoogvliet en in 1612 in Brielle terecht komt. Hij was tevens kapitein van een vendel schutters, overleed in 1647 en zijn graf is er nog steeds te bewonderen. Hij komt voor in diverse referenties en was behoorlijk vermogend. Zijn geslacht zette zich voort in Rotterdam met een rijk handelaren geslacht (zoon Maximiliaen, kleinzoon Daem) tot eind 18e eeuw. De andere stam begint met schepen Teunis Teunis in Capelle aan de IJssel die daar in 1675 trouwt als jongeman van Nieuwerkerk aan de IJssel. Ook hij is behoorlijk vermogend en hertrouwt in 1697 in Rotterdam. Deze stam zet zich hier voort tot begin 19e eeuw. En dan zijn er natuurlijk diverse losse meldingen en takken van bekende stambomen.

Leiden
Hier is rond 1750 een grote tak begonnen vanuit de Bramsche stamboom maar ook daarvoor waren al vele meldingen (oa poorters die van de stad Dorsten kwamen) en een kleine stam die bestond van begin 17e eeuw tot eind 18e eeuw.

Overige
Ook in de rest van de provincie zijn diverse meldingen geweest en kleine takken in Den Haag, Gouda en Gorinchem. Met name in die laatste steden is nog veel te winnen als er transcripties komen van de kerkenboeken. Voor de andere belangrijke steden in deze provincie (Rotterdam, Delft, Leiden en Dordrecht) zijn die er wel al.

Account

Username:

Password:

Wachtwoord vergeten

Zoeken

Stamboom

Voornaam


Achternaam

Geavanceerd zoeken

Website

Scroll naar top