Achtergrond – Stamboom Uitwerking


Bij het uitzoeken van de stamboom bleken er meer stambomen te zijn met dezelfde achternaam en toch is het aantal mensen met die naam relatief beperkt. De hoop was dat deze misschien wel allemaal aan elkaar gerelateerd zouden zijn. Voor de invoering van de Burgerlijke Stand werden namen fonetisch vastgelegd en ook regelmatig alleen patroniemen. Daarom werd de zoektocht uitgebreid tot de (mogelijk) gerelateerde namen Van Dorssen, Van Dorsser en Van Dorst (de laatste beperkt tot 1700). Van alle nog levende nazaten wereldwijd met de naam is nu bekend van welke stamboom zij afstammen. Bij het uitwerken is gekozen om de zogenaamde stamreeks vast te leggen, de mannelijke (naam dragende) lijn. Van dochters zijn nog wel echtgenoot en kinderen vastgelegd, maar niet verder.

De verschillende stambomen waarvan nog naam dragende nazaten leven, hebben een naam gekregen op basis van de plaats van herkomst. Deze zijn ook terug te vinden op de Startpagina in de topografische kaart en de historische context balk onder Roots. Alle resterende stammen en losse gegevens worden onder Uitgestorven beschreven. Het ultieme doel is natuurlijk om al die stammen zo compleet mogelijk te maken, zo ver mogelijk terug te gaan in de tijd en onderling te kunnen verbinden. Hierbij is zeker nog het nodige mogelijk en kunnen met behulp van informatie in het archief nog behoorlijk wat relaties gelegd worden en wordt de komende jaren nog veel nieuw materiaal verwacht. Vanaf 1400 is er heel veel archiefmateriaal aanwezig en vooral de akten van de notarissen kunnen nog aanknopingspunten bieden.

Met alles wat tot nu toe bekend is, zijn er de volgende vermoedens:

 • De meeste bestaande stammen afkomstig van boven de rivieren in Nederland zijn waarschijnlijk aan elkaar gerelateerd. Het betreft hier Neuenhaus, Steenwijk, Zwartsluis en Amersfoort (de laatste heet nu Van Dorssen). Deze zijn vermoedelijk ook verbonden met diverse uitgestorven kleine takken in de regio (zoals Zutphen, Kampen en Arnhem) en met een aantal oude takken in Utrecht en Amsterdam.
 • Daarnaast lijkt het er op dat de (historische) stammen ten zuiden van de rivieren ook weer deels aan elkaar gerelateerd zijn (Dordrecht, Rotterdam en Breda). Daarbij zitten rond Breda ook stammen met de naam Van Dorst. Ook hier zijn relaties met takken in Utrecht en Amsterdam.
 • De stamboom vanuit Bramsche, met een grote tak naar Leiden en van daaruit ook een grote tak naar de VS, zou voor 1600 weleens afgeleid kunnen zijn van Neuenhaus en heeft wellicht ook een connectie met de stam uit het nabijgelegen (in Duitsland) Vechta waar de Dorsten (zonder ‘van’) stamboom in de VS vandaan komt. De eerder apart vermelde stamboom uit Nederlands Indië bleek afgeleid te zijn van deze stamboom.
 • De stam met de naam Van Dorssen die ontstaan is vanuit Jutphaas (bij Utrecht) staat hier waarschijnlijk los van en is wellicht ontstaan vanuit een oude stam in Vreeland (ten noorden van Utrecht) of Utrecht. Ook die zou gerelateerd kunnen zijn aan anderen, maar dan al heel lang geleden (13e eeuw).
 • De twee kleine stammen uit het Roergebied (Dinslaken en Dortmund) zijn qua herkomst nog moeilijk thuis te brengen. Deze zijn nog maar terug gevonden tot in de 19e eeuw.

De volgende nog steeds bestaande stambomen worden uitgebreid beschreven (op basis van herkomstplaats):

 1. Neuenhaus (D) – Vanaf ongeveer 1500 met nog actieve takken in Duitsland, Zuid Afrika, de VS en Nederland.
 2. Zwartsluis (NL) – Een uitgebreide stam sinds 1714, grotendeels in Nederland, maar ook diverse takken in het buitenland.
 3. Steenwijk (NL) – Een kleine stam sinds 1683 (ontstaan in Dalfsen) met nog één actieve nazaat naamdrager in Nederland.
 4. Bramsche (D) – Een grote stam sinds 1612 vanuit Bramsche met grote takken in Nederland en de Verenigde Staten.
 5. Roergebied (D) – Twee kleine stammen in Duitsland zijn in de 19e eeuw ontstaan in Dinslaken en Dortmund.
 6. Vechta (D, Dorsten) – Deze omvangrijke stam is in 1833 vanuit Vechta (Oldenburg) naar Ohio in de VS gekomen.
 7. Jutphaas (NL, Van Dorsser) – Een grote stam uit 1750 in Jutphaas met vele nazaten in Nederland en het buitenland.
 8. Amersfoort (NL, Van Dorsser) – Ontstaan als Van Dorsten rond 1650 in Doesburg en in de eerste helft van de 18e eeuw Van Dorssen gaan heten in Amersfoort met nazaten in Nederland en Australië.

Daarnaast worden de vele historisch uitgestorven stambomen en andere losse vermeldingen per regio beschreven bij de uitgestorven stambomen en takken. Daarbij wordt de bekende en welvarende historische stamboom in Dordrecht apart beschreven (ontstaan in de 16e eeuw in Dorst bij Breda) met daarbij ook een toelichting op de nog actieve stamboom Van Dorsser (ook ontstaan in Dordrecht).

Account

Username:

Password:

Wachtwoord vergeten

Zoeken

Stamboom

Voornaam


Achternaam

Geavanceerd zoeken

Website

Scroll naar top