Stambomen

Onder de menu optie Stamboom zijn alle gevonden stambomen terug te vinden, zowel de nog steeds voort bestaande alsook historische stambomen. De momenteel nog voort bestaande stammen hebben zoveel mogelijk een eigen submenu optie gekregen met een naam op basis van de plaats van herkomst. Deze zijn ook terug te vinden op de topografische kaart op de Startpagina en staan daar in de historische context balk onder Roots. Alle resterende stammen en losse gegevens worden onder overige beschreven.

Het ultieme doel is natuurlijk om al die stammen met elkaar te kunnen verbinden, maar dat zal uiteraard niet gaan lukken. Toch is er zeker nog het nodige mogelijk. Ook kunnen er met behulp van de informatie in het archief nog behoorlijk wat relaties gelegd worden en wordt hier de komende jaren nog veel nieuw materiaal verwacht. Vanaf 1400 is er heel veel archiefmateriaal aanwezig en vooral de akten van de notarissen bieden veel aanknopingspunten. Met alles wat tot nu toe bekend is, zijn er de volgende vermoedens:

 • De meeste bestaande stammen boven de rivieren zijn aan elkaar gerelateerd. Het betreft hier Neuenhaus, Steenwijk, Zwartsluis en Amersfoort (de laatste heet nu Van Dorssen). Deze zijn vermoedelijk ook verbonden met diverse oudere kleine takken in de regio (zoals Zutphen, Kampen en Arnhem) en met een aantal oude takken in Utrecht en Amsterdam.
 • Daarnaast lijkt het er op dat de stammen ten zuiden van de rivieren ook weer deels aan elkaar gerelateerd zijn (Dordrecht, Rotterdam en Breda). Daarbij zitten rond Breda ook stammen met de naam Van Dorst, die mogelijk (deels) gerelateerd zijn. Ook hier zijn relaties met takken in Utrecht en Amsterdam.
 • Er is nog een bestaande aparte stam vanuit Leiden (herkomst Bramsche in Duitsland) die waarschijnlijk wel weer gerelateerd is aan een aantal bestaande takken in het buitenland (met name de VS) en wellicht zelfs Neuenhaus.
 • De stam met de naam Van Dorssen die ontstaan is vanuit Jutphaas (bij Utrecht) staat hier waarschijnlijk los van en is vermoedelijk ontstaan vanuit een oude stam in Vreeland (ten noorden van Utrecht) of Utrecht. Ook die zou gerelateerd kunnen zijn aan anderen, maar dan al heel lang geleden (13e eeuw).
 • De twee kleine stammen in de regio van Dorsten zijn nog moeilijk thuis te brengen.

Het submenu voor Stamboom bevat de volgende opties:

 1. Dalfsen (Steenwijk) – Deze stam is volledig in kaart gebracht vanaf 1683 en heeft nog één actieve naamdrager in Nederland. De stam is in 1746 vanuit Dalfsen naar Steenwijk gekomen.
 2. Neuenhaus – Deze stam heeft de oudste historie (ruim 500 jaar) met nog bekende actieve takken in Duitsland (nog steeds Neuenhaus), Zuid Afrika, Groot Brittanië, de VS en Nederland. Diverse andere stammen zouden hier goed van afgeleid kunnen zijn.
 3. Zwartsluis – Dit is de meest uitgebreide stam in Nederland, is bekend sinds 1714 en vermoedelijk afgeleid van de Neuenhaus stamboom. Er zijn vele actieve takken bekend, met vertakkingen naar Nederlands Indie, Nieuw Zeeland, Canada en de VS.
 4. Bramsche (Leiden) – Een grote stam komt vanuit Bramsche (Duitsland) naar Leiden in 1743 en daaruit zijn twee grote takken ontstaan in de VS en Nederland. Daarnaast is er een kleine 100 jaar later nog een stam ontstaan vanuit Bramsche naar de VS, dat moet wel gerelateerd zijn.
 5. Java (Nederlands Indië) – Een wat kleinere stam met takken in Nederland en de VS met herkomst rond 1850 op Java en het verhaal in de familie dat de voorvader rond 1700 vanuit Utrecht in Nederland is gekomen.
 6. Vechta / Visbek – Deze stam is in 1833 vanuit Vechta en omgeving in Duitsland naar de VS gekomen, heet Dorsten (zonder ‘van’)  en heeft intussen een behoorlijke omvang gekregen.
 7. Dorsten Regio – Vlakbij Dorsten zijn twee hele kleine stammen ontstaan in Dinslaken en Dortmund in de 19e eeuw.
 8. Doesburg (Amersfoort) – Deze stam heeft actieve takken in Nederland en Australië, is eind 17e eeuw vanuit Doesburg naar Amersfoort gekomen als Van Dorsten en ging zich begin 18e eeuw geleidelijk Van Dorssen noemen.
 9. Jutphaas – Deze stam met de naam Van Dorssen is in 1750 in Jutphaas (bij Utrecht) begonnen en heeft nog twee actieve grote takken in Nederland en deels ook buitenland. Ze is wellicht afgeleid van een oude stam rond Vreeland (ten noorden van Utrecht).
 10. Breda (Dordrecht) – Dit was een welvarende stam in Dordrecht met diverse bekendere personen in de 17e eeuw, maar niet meer actief, misschien nog in het buitenland. De stamvader is ontdekt als afkomstig uit Dorst via Breda! In Dordrecht is ook een kleine (nog actieve) stam Van Dorsser ontstaan, wellicht gerelateerd.
 11. Utrecht – In Utrecht waren diverse stammen in de 17e eeuw (en daarvoor), wellicht gerelateerd onderling en aan andere stammen, zowel van Dorsten als Van Dorssen. Er is één losse grote stam in Utrecht die wellicht nog een actieve tak in het buitenland heeft voortgebracht (afgeleid van Rochus / Daniel).
 12. Overige – Er zijn in de historie diverse kleine stammen en takken geweest en ook nog heel veel losse vermeldingen. Het betreft lang geleden (1350-1700) kleine stammen in onder andere Zutphen, Arnhem en Kampen en recenter (1550-1800) Rotterdam, Amsterdam, Wanneperveen, Raalte en Zaltbommel. Verder was er ook nog een stam in Breda waar daarnaast ook bijna alle Van Dorst stammen zijn ontstaan. Alle andere takjes en losse gegevens zijn voornamelijk in Nederland, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Elke pagina voor een specifieke stamboom heeft een vaste opbouw en bestaat uit:

 • Een korte inleiding met achtergrond van de stam en mogelijke relaties
 • De actuele takken met een eventuele link naar een stamboom programma
 • Een stamvader analyse (om alle kennis zoveel mogelijk door te geven)
 • Een verdere analyse van de uitwerking van de betreffende stamboom
 • Een korte toelichting op wat er van deze stam in het archieven gevonden is
 • Een overzicht van de interessante wetenswaardigheden (Weet Je Dat)
 • Een eenvoudige grafische stamboom opzet (stamreeks / naamdragers)
 • Een tekstueel overzicht van de stamboom tot ongeveer de 19e eeuw

Scroll naar top