Stamboom – Jutphaas
Inleiding
Deze stamboom heeft de naam Van Dorssen, heeft een behoorlijke omvang en staat uitgebreid beschreven op de site van Piet van Dorssen op Geneanet. Hij heeft samen met een aantal voorvaderen veel onderzoek gedaan naar het ontstaan. De stam gaat met zekerheid terug tot een huwelijk in 1750 in Jutphaas (Nieuwegein) en ook toen was de naam al Van Dorssen. Daarvoor werd de mogelijke connectie gelegd met een oude Van Dorssen stam in Vreeland, maar daar zijn geen concrete aanwijzingen voor. Het zou ook kunnen dat deze vanuit de plaats Utrecht komt (daar was een bekende oud Utrechtse familie Van Dorssen of van Dorschen). Maar de naam kan ook afgeleid zijn van Van Dorsten (zoals bij Amersfoort).
Stamvader Analyse
Voor wat betreft de huidige stamboom afkomstig uit Jutphaas (tegenwoordig Nieuwegein) is de stamvader Cornelis van Dorssen die op 26 januari 1750 trouwt (ondertrouw 7 januari) met Alida van Ingen. Het betreft een jongeman en jongedame die beide al wonen in Jutphaas. Hij is overleden op 29 september 1808 en op de overlijdensverklaring staat dat hij ongeveer 84 jaar was. Dat zou betekenen dat hij rond 1724 geboren is. Zij is geboren op 7 mei 1717 in Jutphaas met als ouders Gerrit van Ingen en Gijsbertje Spint. Ze zijn beide gereformeerd.
Verder zijn er de volgende aanknopingspunten en constateringen:
- De eerste zoon heet Gerrit en werd in die tijd vaak naar de vader van de vrouw genoemd. De volgende zoon heet Hendrik. De kans is dan groot dat dit de naam van de vader van Cornelis is (of dat zou toevallig ook Gerrit moeten zijn, maar dan werd regelmatig een tweede zoon met dezelfde naam benoemd of een combinatienaam).
- Hij wordt van 1757 tot 1782 een aantal malen in akten genoemd, gewoonlijk als kerkmeester en schuldenaar.
- Alida was 32 bij haar huwelijk, een beetje vreemd dat ze niet eerder was getrouwd (in ieder geval niet gevonden).
- In Jutphaas zijn er geen logische dopelingen met de naam Cornelis in de periode 1720-1729. Ook verder in de provincie Utrecht niet, toch moet daar haast de bron liggen. Wellicht was Cornelis niet de doopnaam.
- Bij alle verdere gevonden geboortes in Nederland van de periode 1720-1729 is tot nu nog maar één Cornelis gevonden: een katholieke zoon in Breda. Maar het is erg onwaarschijnlijk dat dit hem zou zijn.
- Van Dorssen in Amersfoort is afgeleid van Dorsten; in Utrecht betreft ook ongeveer driekwart van alle registraties tot 1750 Van Dorsten (de rest Van Dorssen ed). Dit zou dus ook van Van Dorsten afgeleid kunnen zijn.
- De mogelijke herkomst van een plaats Dorssen bij Vreeland / Loenen in de buurt lijkt dubieus. De locatie in de buurt van Vreeland/Loenen heeft volgens de geschiedschrijving wellicht bestaan in de 8e/9e eeuw. In die tijd werd er weinig met achternamen gewerkt behalve bij adel en welgestelde families. Het lijkt dan sterk dat deze naam vele eeuwen heeft voortbestaan in deze arme omgeving. Bovendien werd de bekende Utrechtse familie Van Dorssen al genoemd in de eerste bisschoppelijke administratie van 1285-1315 en is de kans groot dat deze familie grond heeft verkregen via de bisschop bij Vreeland/Nigtevegt (bisschoppelijk beheer eind 13e eeuw) zoals beschreven in de Borg van Amstel. Het bisdom Utrecht viel toen onder het bisdom van Keulen waar toen ook al meerdere geestelijken vanuit Dorsten in Duitsland (stadsrechten in 1251 en een belangrijke positie binnen het bisdom) kwamen en soms ook Dorssen werd genoemd.
Verdere Analyse
Voor wat betreft de hele stamboom van stamvader Cornelis is verder weinig meer te analyseren. Deze is bijna volledig uitgewerkt op de website van Van Dorssen.
Bronnen en Wetenswaardigheden
Er zijn een aantal interessante feiten over de referenties in de archieven:
- Vanaf 1757 de eerste meldingen van de Jutphaas stamboom op Cornelis en einde van de 18e eeuw van de zonen Gerrit (timmerman) en Hendrik.
- In 1751 trouwt een Anthonia van Dorssen met Pieter van Nieuwenhuizen in Utrecht. Zou dat Anthonia (1733) kunnen zijn? Ze noemt zich daarna als moeder steeds Van Rossum en woonde al in Utrecht. Dit kan wel eens gerelateerd zijn aan de zussen Van Leersum in Utrecht waar een nicht zich Van Rossum noemde.
- Zie verder de site op Geneanet.
Actuele Status
U kunt het grootste deel van de stamboom ook vinden op Geneanet, daarin staat het actuele deel van na 1800 ook verder in uitgewerkt en bijgehouden.
Hieronder staat een overzicht van de stamreeks met nog naam dragende nazaten. Verdere details kunnen het beste bekeken worden op de site op Geneanet.