Achtergrond – Schrijfwijze Naam


Bij het zoeken in de archieven is gezocht op de naam Dorsten, maar ook op mogelijke variaties, zoals hieronder vermeld. De naam is waarschijnlijk afgeleid van een plaats Dorsten (paar alternatieven). Voordat de Burgerlijke Stand (BS) werd ingevoerd rond 1811, werden namen fonetisch opgeschreven. Daarbij werd de naam regelmatig anders geschreven. Het gevolg daarvan is dat een naam variatie soms een heel andere familiestam was, maar ook regelmatig gewoon Van Dorsten. Bovendien was de achternaam niet officieel voor instelling van de BS en werden vaak alleen patroniemen genoteerd (vernoeming naar vader of voorvader). Op meerdere plaatsen is geconstateerd dat er gewerkt werd met patroniemen en na een aantal generaties alsnog verder werd gegaan met de achternaam Van Dorsten.

Hieronder wordt een (niet uitputtende) lijst gegeven van de gevonden schrijfwijzen van de naam en de mogelijke variaties. Het is daarbij ook nog mogelijk dat mensen die behoorden tot een stam Van Dorsten bij de naams-aanname tijdens de invoering van de BS een andere naam hebben aangenomen, al dan niet gelijkend op Dorsten. Ook de tegenwoordig nog steeds bestaande achternaam Van Dorssen, Van Dorsser en Van Dorst zijn in de analyse meegenomen, omdat de herkomst gelijk zou kunnen zijn.

De lijst met mogelijke variaties (zonder ‘van’, maar dat stond er meestal wel bij):

DorstenDe achternaam zoals die nu (meestal) gebruikt wordt.
DorsteniusDe Latijnse variant (betekent ‘van Dorsten’), m.n. voor 1550 en universiteiten.
DurstenWerd een paar honderd jaar geleden met name in Kampen gebruikt en betrof ook Dorsten. Heel vroeger (middeleeuwen) werd Dorsten uitgesproken als Dursten.
Droste(n)Soms een verbastering van de naam, maar meestal verwijzend naar een andere herkomst (en dan ook zonder ‘van’), namelijk de functie van Drost van een gebied of regio.
  
Dorssen,
Dorsen
Dit kwam met name voor in de provincie Utrecht, op andere locaties alleen soms als variatie. De naam bestaat ook nu nog met stammen vanuit Amersfoort en Utrecht. De vraag is of dit dezelfde herkomst heeft of wellicht van een andere plaats (zie herkomst).
DorsserDit was soms een variant maar er is ook een nog bestaande kleine stam met deze naam met herkomst Dordrecht 17e eeuw. Wellicht afgeleid van de stamboom aldaar, wellicht met een eigen herkomst (maar Van Dorsser is apart, als beroep zou het Van de Dorsser moeten zijn).
  
DorstSoms werd de naam zo verbasterd, maar Dorst is ook een plaatsje tussen Breda en Tilburg dat al bestond voor 1400 en met name in Breda en omgeving is er een grote populatie mensen met de naam ‘Van Dorst’. Er kwamen echter ook één of twee stammen Van Dorsten voor, waarvan de stamvader echt uit Dorst komt.
DorsteSoms wordt de naam zo geschreven, maar Dorste is ook een plaatsje in Duitsland vlakbij Göttingen. In de Duitse Archieven kom je in die regio dan ook 1 of 2 behoorlijke stammen tegen met die achternaam, die dan ook waarschijnlijk uit dat plaatsje afkomstig zijn. Buiten die regio is het waarschijnlijk een variatie.
DeursenDeursen is een heel oud klein plaatsje vlakbij Oss in Noord-Brabant. Het bestond al voor 1500. Vanaf ongeveer 1700 werd het ook als Dorsen geschreven. Deze schrijfwijze kan dus een variatie zijn of dit plaatsje betreffen. Deze familienaam kom je met name in Noord-Brabant en Limburg nog wel tegen. Er is een overzicht van voor 1800, maar dat is niet verwerkt op deze site, omdat het duidelijk een andere herkomst betreft.
DussenDussen is een dorp / heerlijkheid boven Breda / Tilburg en ten oosten van Dordrecht (en dus ook redelijk vlakbij Dorst) en bestond al voor 1200. Deze schrijfwijze kan een variatie zijn of dit plaatsje betreffen. Het bestaat ook nu nog als familienaam maar dan is het altijd ‘Van der Dussen’, dus met ‘der’ erbij.
  
Doste(n)Variatie van de naam
Dorze(n)Variatie van de naam
Dosse(n)Variatie van de naam
Durse(n)Variatie van de naam

Account

Username:

Password:

Wachtwoord vergeten

Zoeken

Stamboom

Voornaam


Achternaam

Geavanceerd zoeken

Website

Scroll naar top