Uitgestorven – Zuid Nederland

Inleiding

In het Zuiden van Nederland met de provincies Zeeland, Limburg en Noord Brabant zijn voor 1811 niet veel takjes vanuit de bekende stambomen waargenomen. Daarnaast zijn er in Zeeland tot 1700 heel weinig meldingen en in Limburg ook een beperkt aantal meldingen. In Noord Brabant zijn er wel veel meldingen. In het midden en oosten betreft dat een beperkt aantal meldingen van vooral Van Dorsten. In het westen betreft het heel veel meldingen, maar dan vooral Van Dorst (afkomstig uit het dorp bij Breda). Na 1700 komen er nog veel meer waarbij dit ook naar Zeeland uitbreidt. Toch is er in Breda ook nog een behoorlijke stam Van Dorsten geweest.

Er zijn vele en diverse meldingen en referenties gevonden in alle mogelijke archieven van mensen met de naam Van Dorsten (of naam varianten). En naast het gebruik als familienaam was het ook regelmatig de herkomstplaats van de personen. Hieronder volgt per provincie een beschrijving.

Zeeland

In Zeeland zijn er niet veel meldingen. Er is een klein takje in Breskens, een redelijke tak in Middelburg die vanuit Zaltbommel komt en nog een aantal meldingen, voornamelijk in Middelburg en een paar losse daarbuiten. In de laatste honderden jaren zijn er wel behoorlijk wat Van Dorst meldingen, maar die behoren ook echt bij die stambomen.

Limburg

In de 17e eeuw zijn hier verschillende kleine takjes Van Dorsten gevonden, maar de relaties met andere stambomen kan (nog) niet gemaakt worden.

Noord Brabant

In de provincie Noord Brabant zijn zeer veel vermeldingen, waarbij veruit de meesten in Breda en verder rondom het dorp Dorst (Oosterhout, Tilburg), maar dit betreft dan meestal Van Dorst. Toch was er ook in Breda nog een stamboom Van Dorsten en is tevens de stamboom van Dordrecht via Breda ontstaan. Daarbuiten zijn behoorlijk veel losse meldingen en kleine takken, maar dat betreft dan vaak wel Van Dorsten. De eerste meldingen over Van Dorst zijn reeds van eind 14e eeuw en van Van Dorsten begin 15e eeuw!

Breda (tevens Teteringen en Princenhage)
In Breda en omgeving zijn vele meldingen en diverse kleine takken (bijna allemaal Van Dorst). Er zijn twee stambomen te onderkennen en de andere takken zijn vermoedelijk wel gerelateerd. De ene stam begint begin 17e eeuw met Vincentius (Bernaert?) Lucassen en heet als enige tak/boom ook Van Dorsten naast degene die naar Dordrecht is gegaan. Deze is later (qua naam) uitgestorven. De grootste en interessantste tak betreffende Van Dorst is die van Joannis en Cornelis Adriani (beide ook wel Muijsers genoemd) die rond 1590 in Princenhage geboren werden met een behoorlijke nazatenboom (nog verder uit te zoeken na 1700). Waarschijnlijk zet deze stamboom zich wel door tot in onze tijd. De meeste andere losse takken in de regio zijn hier vermoedelijk wel aan gerelateerd.

Overige ‘Van Dorst’
In de regio zijn er nog diverse takken te vinden in onder andere Zevenbergen, Zundert, Nispen-Essen, Oosterhout en Tilburg. Ook hiervan zullen wellicht nog stammen voortleven. De onderlinge relaties in die tijd zijn tot nu toe nog niet of moeilijk te maken.

Overige ‘Van Dorsten’
Daarnaast zijn er in de regio (en dan met name buiten het westen van Noord Brabant) diverse takken Van Dorsten gevonden. Zo is er een losse redelijke tak in de 17e eeuw in de buurt van Veldhoven interessant, maar de herkomst niet te bepalen. Diverse losse vermeldingen bij Den Bosch in de 16e en 17e eeuw lijken grotendeels gerelateerd aan militairen, soms kunnen ze gerelateerd worden (niet zeker) aan vermeldingen in andere garnizoenssteden. Een interessante tak is ook nog die in Oijen. Een Frans Frans uit Haarlem trouwt hier en zijn kinderen gaan weer naar Rotterdam.

Account

Username:

Password:

Wachtwoord vergeten

Zoeken

Stamboom

Voornaam


Achternaam

Geavanceerd zoeken

Website

Scroll naar top