Stamboom – Zwartsluis

Inleiding

Dit is de beschrijving van de stamboom die ontstaan is vanuit Zwartsluis (Noord Oost Nederland), met als eerste feit de geboorte van een zoon in 1714 van Andries Arentsz en Geesjen Egberts. In deze familie komen diverse schippers en zeevaarders voor en zijn er grote gezinnen en ook vele takken. De familie is uitgewaaierd over het hele land en ook nog andere landen. De geruchten (volgens de Chronik van de Neuenhaus stamboom) in de familie zijn dat deze stam afgeleid is van de Neuenhaus stamboom.

Stamvader Analyse

De stamvader is Andries Arentsz die samen met Geesjen Egberts in de periode 1714 tot 1721 vijf zonen heeft gekregen. Hij is overleden op 5 februari 1762, maar is hier in ieder geval niet geboren of getrouwd (alle gegevens van Zwartsluis zijn goed bewaard gebleven en er is op alle mogelijke combinaties gezocht). Zijn vrouw is hier wel geboren in 1688. Bij de geboorte van één van de zonen was getuige Hillegonda van Dorsten, wat vermoedelijk een zus is van Andries. Verder zijn er de volgende aanknopingspunten en constateringen:

  • De geruchten in de Zwartsluis tak van de familie is dat deze stam afkomstig is van de Neuenhaus stamboom en wel van Klaas (Niclaes) van Dorsten (zoon van Borchard). Deze Klaas van Dorsten is in 1644 ingeschreven in Lingen, daar in 1650 getuige geweest in een rechtszaak en 2 november 1669 gestorven. In 1644 kreeg hij een dochter Johanna. Er zijn diverse aanwijzingen die dit onderbouwen (zie hierna), maar tot nu toe geen harde bewijzen.
  • Een mogelijke reden voor een connectie tussen Neuenhaus en Zwartsluis is de Overijsselse Vecht. Dit was in die tijd een belangrijke handelsrivier vanuit graafschap Bentheim (oa handel in barnsteen) die uitkomt bij Zwartsluis. Dit is waarschijnlijk ook de reden voor de relatie met Van Dorsten referenties in Zwolle, Wanneperveen, Kampen, Vollenhove en Steenwijk.
  • Kleinzoon Arent Egberts van Andries is op latere leeftijd naar Neuenhaus vertrokken om daar te sterven. Zijn huwelijk wordt ook genoemd bij Uelsen (vlakbij Neuenhaus), dus het lijkt erop dat zijn vrouw daar afkomstig is. Ook zijn twee dochters zijn die richting uitgetrokken en daar getrouwd (één in Neuenhaus en één vlakbij in Hardenberg).
  • Hendrik Arents van Dorsten is in 1693 in Hasselt (vlakbij Zwartsluis) getrouwd en hertrouwd in 1701 met daarna twee dochters. Dit zou heel goed een broer van Andries Arents kunnen zijn.
  • In 1705 is een Hilligjen Hermans van Dorsten getrouwd in Kampen, dit zou Hillegonda kunnen zijn. Er is in Kampen een behoorlijke historie met Van Dorsten en wellicht gerelateerd. Hoewel de familie daar waarschijnlijk verder teruggaat tot in de 15e eeuw.
  • In Vollenhove (vlakbij Zwartsluis) is op 12 april 1661 de ondertrouw van Arent Herms van Dorsten met Christijna Willems van Linge (vermoedelijk Lingen bij Neuenhaus). Zij zijn met attest elders getrouwd (niet genoemd waar). Dit zou de vader kunnen zijn, het patroniem Herms kan wijzen naar Herman van Dorsten uit Neuenhaus, aldaar geboren rond 1610. Het zou in dat geval een nog onbekende zoon zijn, maar het patroniem kan ook naar de grootvader wijzen (gebeurde vaker).
  • Er is een Arend van Dorsten uit Lingen die in 1693 naar Batavia vaart en daar in 1694 uit dienst gaat. Dat zou dan heel goed een zoon van Klaas in Lingen kunnen zijn! Het verklaart ook de varenden in de familie daarna. Dit zou overigens ook dezelfde als de vorige kunnen zijn (maar is dan wel oud).
  • Er is een Arent in Leiden (vanuit Veldhoven) met referenties van 1658 tot 1711 (overlijden), lijkt niet gerelateerd.
  • Wat opvalt is dat er in Zwartsluis in de doopboeken één Burchart voorkomt (hier geen gebruikelijke naam), de naam die in Neuenhaus veel gebruikt werd. Deze is geboren in 1714 (als Andries Arents daar ook zijn eerste kinderen krijgt) van moeder Jentje Arents {Boele} (zus van Andries?) X Albert Jans:
    • Kinderen 1698 Jan, 1699 Jan, 1701 Magtelt, 1703 Arent, 1706 Aaltjen, 1709 Jan, 1712 Arent en 1714 Burchart
    • De meeste kinderen geboren in het buitengebied waar ook Van Dorsten woonde (ook van Wanneperveen!)
    • Bij de dopen was regelmatig een Annegien Arents getuige (andere zus?), getrouwd met Baron Rikse Arent. Kinderen 1709 Henrik, 1710 Henrik, 1713 Arent, 1714 Aaltjen, 1717 Arent, 1720 Jan, 1722 Kornelis, 1725 Wolter en 1728 Albert.

Verdere Analyse

De informatie is verzameld op basis van DTB gegevens, maar ook uit contacten met diverse nazaten in deze stamboom die ook met stamboomonderzoek bezig zijn. Alle informatie is gecombineerd, gecontroleerd en nog weer verder aangevuld, waardoor de stamboom hier uitgebreider is dan van ieder van hen afzonderlijk. Verder zijn er nog de volgende constateringen:

  • De Egbert Andries van 1714 wordt ook wel Egbert van Oostindiën genoemd. Datzelfde geldt voor zijn zoon Roelof Egberts uit 1750. In de VOC administratie is hier echter op geen enkele wijze (patroniem, herkomst, enz.) ook maar iets van terug te vinden! Het zou verklaart kunnen worden als Arent uit Lingen de vader is (want die voer met de VOC naar Oost Indië).
  • Er is een Andries van Dorsen die met Lijsbeth Jacobs een zoon Andries in Amsterdam krijgt (1717), familie?
  • Egbert van Dorsten (1897) uit Meppel is op 16 november 1926 naar Amerika – New Jersey vertrokken waar nu nog een tak voortleeft. Dat geldt ook voor nazaten van Roelof (1879) in Ontaria.
  • Nazaten van Andries (1869) zijn geëmigreerd naar Canada – Alberta waar de tak nog bestaat.
  • En dan is er nog een behoorlijke tak ontstaan in Nieuw Zeeland met nazaten van Roelof (1866).

Bronnen en Wetenswaardigheden:

Er zijn een aantal interessante feiten over de referenties in de archieven:

  • Er gaan in 1730 een Andries en Hendrik vanuit Nijmegen mee met de VOC (Hendrik jonger dan 17). Andries is echt een naam vanuit deze stamboom, maar nergens terug te vinden. Zou wel Andries Arents kunnen zijn.
  • Er is slechts een beperkt aantal referenties betreffende de Zwartsluis stamboom. Niet zo veel bijzonders, de enige interessante en aparte is Claas die strafvermindering vraagt voor zus Aaltje eind 18e eeuw.
  • Lambertus (1840) uit Zwolle was eerst veldwachter in Veenhuizen en later kapitein op de koopvaardij. Hij had bij 100-jarige verjaardag nog 5 levende kinderen, 13 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen. Zeven jaar daarvoor had hij zijn 70-jarige bruiloft gevierd. Een kleinzoon was vermoord in Nederlands Indie op Ceram (1935).
  • Klaaske van Dorsten (1908) uit Meppel was 107 jaar oud bij het overlijden in 2015!
  • Klaas van Dorsten (1923) uit Meppel is onderscheiden met de Medal of Freedom en The Kings Commandation for brave conduct with the Silver Laurel als verzetsstrijder. Hij weigerde echter het Verzetsherdenkingskruis.

Actuele Status

U kunt delen van de Zwartsluis stamboom ook vinden bij nazaten op MyHeritage, er zijn echter nog meer takken dan daar getoond worden:

Hieronder staat een overzicht van de stamreeks met nog naam dragende nazaten. Er zijn vooral heel veel verschillende en grote takken in Nederland, een grote tak in Nieuw Zeeland, twee takken in Canada, een tak in de Verenigde Staten en nog nazaten in Finland en Rusland. Onder de menu optie Genealogie kunt u alle details vinden van deze stamboom.

Account

Username:

Password:

Wachtwoord vergeten

Zoeken

Stamboom

Voornaam


Achternaam

Geavanceerd zoeken

Website

Scroll to Top