Archieven

Onder deze menu optie wordt beschreven uit wat voor soort archieven allemaal informatie is gehaald en wat dat allemaal heeft opgeleverd. Daar waar de DTB-gegevens (Dopen, Trouwen, Begraven) zoveel mogelijk zijn verwerkt in de verschillende stambomen, zijn alle andere gevonden referenties (naar iets of iemand met de naam) verwerkt in een registratiebestand met al deze gegevens met waar mogelijk een link naar een stamboom.

Voor een volledig overzicht van welke archieven allemaal geraadpleegd en doorzocht zijn, moet u kijken bij de menu optie Bronnen. Daar staat ook beschreven hoe deze verwerkt zijn. Bij de optie Beheer kun je terugvinden wanneer en hoe dit gebeurd is. In het algemeen kun je stellen dat de archieven voornamelijk zijn doorzocht tot ongeveer 1811 (invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland), om de stambomen beter te kunnen bepalen. Voor de laatste 200 jaar zou dus nog heel veel aanvullend archiefmateriaal gevonden kunnen worden, maar dat was niet nodig om de stambomen te bepalen.

Als gevolg van het voorgaande zijn dus ook veel gebeurtenissen gevonden bij de naam die niet direct aan een stamboom gekoppeld kunnen worden. Maar deze zijn wel interessant om de algemene geschiedenis bij de naam te kunnen bepalen. In de tijdsbalk bovenaan op de startpagina van de site, zie je de Context (van buitenaf) die ook bepalend kunnen zijn geweest voor welke archieven interessant zijn, en een balk met Events (van de genealogie) waarin de belangrijkste conclusies van de analyse op de gevonden referenties getoond wordt.

Het onderdeel Archieven bestaat uit een aantal opties met de volgende inhoud:

  • Overzicht – Hier wordt beschreven wat voor archieven zijn doorzocht, hoe dit is gedaan en wat dit heeft opgeleverd en nog kan opleveren.
  • Legenda – De legenda geeft aan op welke wijze en met wat voor informatie de gevonden referenties zijn vastgelegd.
  • Regio – Dit onderdeel beschrijft het belang van een regio en hoe de referenties daarbij zijn geregistreerd en gebruikt.
  • Analyse – In de analyse wordt beschreven wat op basis van een uitgebreide analyse van alle referenties geconcludeerd kan worden.
  • WeetJeDat – De lijst met WeetJeDatjes geeft een overzicht van alle gevonden specifieke wetenswaardigheden uit de Analyse.
  • Referenties – De mogelijkheid om een overzicht of specifieke elementen van alle vastgelegde referenties te krijgen.
Van Dorsten